De maand van de Vrijheid 2020

GEANNULEERD!!!!!!!!

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van de overheid om tot 1 juni 2020 alle bijeenkomsten af te lassen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan, kunnen de activiteiten die georganiseerd zouden worden tijdens ‘De Maand van de Vrijheid’ van 4 april t/m 5 mei helaas niet doorgaan.

 De Vrijheidskrant zal, in aangepaste versie, wel uitgebracht worden. Deze ontvangen de inwoners van Lopik op dinsdag 31 maart. * tekst van de  facebook-pagina. 

Levend Stratego ‘héél Jaarsveld is het slagveld’ Datum: donderdag 9 april

Vanaf 19:00 tot 21:00 spelen we op donderdag 9 april Levend Stratego vanaf het trapveldje in Jaarsveld. Vanuit je eigen bunker ga je met jouw leger op zoek naar de vlag van de tegenstander. Dat wordt een spannende zoektocht door heel Jaarsveld. Maar pas op, je kunt bommen tegenkomen! Jij bent misschien de mineur die de bommen kan opruimen, of de maarschalk of spion? Wie verovert uiteindelijk de vlag? Daar gaat het om!

Meedoen kan vanaf 8 jaar. Ben je jonger dan 8 jaar, vraag dan je vader of moeder mee en speel samen mee in dit strategisch spel. Het spel is al leuk vanaf 6 spelers, maar er kunnen tot wel 40 personen deelnemen! Durf jij het aan?

Koningsdag ‘van vlag hijsen tot spelletjes ‘ Datum: maandag 27 april

Komt u Koningsdag vieren in Jaarsveld? De dag start met de oude traditie van het hijsen van de vlag en de aubade.  Daarna gezellig koffiedrinken met versnaperingen en leuke activiteiten voor kinderen. Dit alles in en rondom het Verenigingsgebouw.

Het blijft spectaculair: een beklimming van de toren van de kerk van Jaarsveld! Boven wordt u beloond met een prachtig uitzicht over dorp en Lek. Nog meer avontuur beleeft u in de Escape room. Zowel volwassenen als kinderen kunnen door het oplossen van allerlei raadsels, geheimen en puzzels proberen uit de verborgen kamer te ontsnappen. ’s Avonds kunt u veel mooie prijzen winnen bij de beroemde Jaarsveldse Oranje-bingo. Koffie en thee en de laatste bingo-ronde zijn gratis en wat gezelligheid betreft is het altijd prijs.

09:15 uur        Verzamelen op het schoolplein en hijsen van de vlag.
09:30 uur        naar het Verenigingsgebouw voor de Aubade onder leiding van CRESCENDO
09:45 uur        Koffie, thee, limonade en iets lekkers in het Verenigingsgebouw
09:45 – 13:00 uur:

 • Spelen van verschillende spelletjes d.m.v. het volgen van een spelletjeskaart.
 • Springkussens om je op uit te leven…
 • Beklimmen van de toren van de Hervormde kerk
 • Unieke Escape room – zowel een kamer voor volwassenen als een speciale kamer voor kinderen.
 • Heerlijke hamburgers en wafels

19:00 – 23:00 uur  Oranje Bingo in het Verenigingsgebouw (start bingo 20:00 uur, zaal open vanaf 19:00 uur)

Bevrijdingsdag ‘75 jaar vrijheid vier je samen‘ Datum: dinsdag 5 mei

75 jaar vrijheid vier je samen en dat gaan we op deze bevrijdingsdag zeker doen in Jaarsveld. Het programma is samengesteld door de verenigingen uit Jaarsveld om er echt samen een mooi vrijheidsfeest van te maken.

Op deze speciale dag beginnen wij met een boekpresentatie over de Lopikerwaard in oorlogstijd, in de kerk. Daarna kan iedereen genieten van wat lekkers in de Zwarte Schuur met gezellige muziek van The Alleycats.

Er is van alles te doen voor jong en oud met rondleidingen door het Dijkhuis, een film over het verzet en daarnaast spellen en een speurtocht voor de jeugd. En wat denk je ervan om je te verkleden in oude legeruniformen en op de foto te gaan met een echt legervoertuig? Alle wensen voor onze vrijheid, verzamelen we in de vrijheidsboom.

Programma

12:45 uur        Inloop in de Hervormde Kerk
13:00 uur        Boekpresentatie “Lopikerwaard in Oorlogstijd”, deel 2: “Schetsen over de crisis en oorlog” door Joop van Vliet en Bertus de Groot en overhandiging van het eerste exemplaar aan burgemeester De Graaf.

13:45 uur        Activiteiten in de Zwarte Schuur

 • Verkoop van het boek “Lopikerwaard in Oorlogstijd”, deel 2, bij de Zwarte Schuur. Mogelijkheid het boek te laten signeren door de auteur de heer J. Van Vliet.
 • Muziekband The Alley Cats
 • Koffie, thee, (fris)drankjes en snacks op het terras en in de schuur
 • Rondleidingen Dijkhuis
 • Vertoning korte film “Tien regels slechts” met een reconstructie van het verzetswerk in de regio. De film bevat enkele verzetsacties, waaronder de overval op het gemeentehuis van Lopik op 31 januari 1944. De opnames zijn net na de oorlog gemaakt op de oorspronkelijke locaties, met betrokkenen uit het verzet en bewoners van de gemeente.
 • Expositie met foto’s, plattegronden, pamfletten en aankondigingen uit de oorlogstijd in de regio.
 • Verkleden in legeruniform en op de foto met een echt legervoertuig
 • Spelletjes
 • Survivalbaan
 • Luchtbuksschieten
 • Springkussens
 • Kinderpuzzeltocht over het Dijkhuis en de vrijheid
 • Vrijheidsboom, waarin ieder een bladje met zijn eigen wens voor de vrijheid kan ophangen

18:00   Einde programma